2017 Rugsėjo 24, Sekmadienis
Facebook grupė Google+ Youtube kanalas
Baldųpramonė.lt

Priežiūra

Virtuvės baldų priešai

Virtuvės baldų priešai

Perskaitė: 2735
Šiuolaikinė baldų rinka virtuvės komplektų gali pasiūlyti net pačiam ekstravagantiškiausiam žmogui: dizaineriai pristato nemažai naujų atradimų ir neįprastų sprendimų. Tačiau įsigydamas patinkančius baldus retas kuris iš mūsų prisimena, kad virtuvė – tai didesnių pavojų zona. Laikas, kuriam bėgant virtuvinis komplektas išlieka gražus ir tinkamas naudoti, reikšmingai priklauso nuo eksploatacijos sąlygų.

Pirkėjai, dėmesio!

Virtuvės baldų parduodama daugiausiai iš visų baldų. Virtuvės komplektas – tai pirmoji prekė, kurią įsigyja naujakuriai ir jaunavedžiai. Tačiau atvejai, kai pirkėjai ateina paprašyti pakeisti sugedusias detales, baldų salonų pardavėjų žodžiais, tikrai nereti. Pokalbio metu dažniausiai paaiškėja, jog baldas nebetinkamas naudoti todėl, kad jį gausiai „laistė“ vandeniu arba šeimininkai produktus pjaustė tiesiai ant stalviršio.

Visa tai atsitinka dėl baldų, tame tarpe ir virtuvinių, eksploatacijos taisyklių neišmanymo. Senais laikais tokios taisyklės buvo sukurtos visų tipų baldams, tačiau SSRS laikų ГОСТ standartas seniai jau paseno. Atsirado naujų medžiagų ir technologijų, kurioms turi būti sukurtos naujos eksploatacijos taisyklės. Todėl įsigyjant baldus verta susipažinti, kaip teisingai juos naudoti ir prižiūrėti. Juk tokių baldų eksploatacijos laikas yra apie 15 metų, nors saugant jie gali tarnauti ir kur kas ilgiau.

Pastaruoju metu didelis dėmesys skiriamas ne tik virtuvės baldų dizainui, bet ir patogumui, komfortui bei ilgaamžiškumui. Visa tai leidžia įgyvendinti baldų pramonės naujovės. Laikydamiesi keleto paprastų ir praktiškų patarimų, visada galėsite išsaugoti puikią visų komplekto elementų būklę.

Kas veikia jūsų baldus?

Pirma, šviesa. Užtikrinkite tokias sąlygas, kad baldų neveiktų tiesioginiai saulės spinduliai. Ilgą laiką šviesai tiesiogiai krintant ant tam tikrų detalių, gali susilpnėti jų chromatinės charakteristikos palyginus su kitomis detalėmis, kurias mažiau veikė šviesa. Keičiant ir/arba papildant kai kuriuos baldų elementus skirtingu laikotarpiu, detalių spalva gali skirtis. Šis spalvos skirtumas, kuris po kurio laiko pasidarys ne toks ryškus, nėra blogos kokybės baldų požymis.

Antra, temperatūra. Didelę reikšmę turi karštis arba šaltis. Be to, staigūs temperatūros pokyčiai gali stipriai pažeisti baldus arba jų dalis. Baldai neturėtų stovėti arčiau nei 1m iki šilumos šaltinio. Rekomenduojama laikymo arba eksploatacijos temperatūra yra nuo +10 iki +25°C. Pasistenkite, kad ant baldų nepapultų karštų daiktų (lygintuvų, puodų su verdančiu vandeniu ir t.t.) arba jų ilgą laiką neveiktų šilumos efektą sukelianti spinduliuotė (galingų lempų šviesa, neekranuotos mikrobangos ir t.t.).

Trečia, drėgmė. Rekomenduojama patalpų, kuriose stovi baldai, santykinė oro drėgmė yra 60 – 70%. Pasistenkite, kad jūsų baldų ilgą laiką neveiktų ypatingai sausos arba drėgnos laikymo sąlygos, kad jos periodiškai nesikeistų. Bėgant laikui, tokie aplinkos faktoriai gali pakenkti baldų arba jų detalių vientisumui. Tačiau jeigu sąlygos yra nepalankios, rekomenduojama dažnai vėdinti patalpą ir esant galimybėms naudotis oro drėkintuvais arba džiovintuvais, kad būtų išlaikyta normali santykinė oro drėgmė.

Labai svarbu suprasti, kaip klimatinės supančios aplinkos charakteristikos bei sąlygos gali paveikti virtuvės baldų išorę ir kokybines charakteristikas. Kadangi baldai yra jautrūs šviesos, drėgmės, sausumo, karščio ir šalčio poveikiui, rekomenduojama vengti ilgalaikio vieno ar net kelių nepalankių faktorių veikimo. Šios sąlygos pagreitina lako arba dažų dangos senėjimą, medinių baldų elementų išsikraipymą bei deformaciją.

Kovos būdai

Stenkitės, kad baldų paviršius visada būtų sausas. Virtuvės baldų detalių paviršių rekomenduojama valyti sausu, minkštu audiniu (flanele, mitkaliu, pliušu, gelumbe). Darbinius paviršius (stalviršius, kriaukles ir t.t.) valykite minkštu, drėgnu audiniu, porolonine kempine arba specialiais šepečiais ir naudokite atitinkamas valymo priemones. Kiekvieną baldo detalę rekomenduojama nuvalyti tuoj pat vos tik ji išsitepė. Jeigu nešvarumus paliekate kuriam laikui, ženkliai padidėja dėmių ir baldų ar jų detalių pažeidimo pavojus.

Jeigu nešvarumus sunku nuvalyti, rekomenduojama naudoti specialius valiklius, kurių asortimentas šiais laikais yra pakankamai platus. Valikliai ne tik valo, bet gali ir poliruoti, saugoti, konservuoti, aromatizuoti ir turėti kitų naudingų savybių. Tokiu atveju būtina laikytis gamintojo instrukcijų, kaip ir kokioms sritims (paviršiams ar medžiagoms) naudoti šiuos valiklius. Jeigu neturite specialių valymo priemonių, galite naudoti silpną neutralaus ploviklio tirpalą (pavyzdžiui, 2% ploviklio ir 98% vandens). Baigiant tvarkytis būtina išdžiovinti visas virtuvės baldų detales, kurias valėte drėgnu būdu. Rekomenduojama atkreipti dėmesį į vidines ir mažai vėdinamas detales, kraštus ir sujungimus. Prisiminkite, jog valymui negalima naudoti tokių audinių, kempinių arba pirštinių, kurios suvilgytos priemonėmis, galinčiomis pažeisti valomą paviršių.

Ypatingai saugokite, kad ant virtuvės baldų nepatektų agresyvių skysčių (rūgščių, šarmų, dažų, tirpiklių ir t.t.). Šie junginiai yra chemiškai aktyvūs ir reakcija jūsų turtui arba netgi sveikatai gali turėti neigiamų padarinių. Be to, reikėtų prisiminti, jog kai kuriuose specifiniuose plovimo (valymo) mišiniuose gali būti didelė chemiškai agresyvių ir/arba abrazyvinių medžiagų koncentracija. Tokiomis priemonėmis virtuvės baldų valyti negalima!

Patarimai vartotojui

Nenaudokite per didelės jėgos atidarydami – uždarydami paslankias baldų detales.

Smulkindami produktus, visuomet naudokite pjaustymo lentelę – tokiu būdu nepažeisite stalviršio vientisumo.

Stenkitės, kad ant virtuvės baldų paviršiaus nesikauptų drėgmė – gali išbrinkti medinės detalės ir atsiklijuoti plastikas.

Rekomenduojama neužstatyti baldais grotelių ir ventiliacijos angų, kurios būtinos elektros prietaisų ventiliacijai.

Tavo reklama Arch.lt Intelligent kitchen Granuliniai katilai